48 lei Marin Preda
23 Dec 2017

„Dacă durerea trebuie stăpânită fiindcă îndurerează şi pe alţii, bucuria prea mare trebuie şi ea stăpânită, fiindcă poate fi rău înţeleasă.”

Moromeții - 2 volume - Marin Preda

48 RON Vezi in magazin
Detalii produs:

„Dacă durerea trebuie stăpânită fiindcă îndurerează şi pe alţii, bucuria prea mare trebuie şi ea stăpânită, fiindcă poate fi rău înţeleasă.”

Ii datoram lui Marin Preda mai mult decat majoritatii istoricilor si filosofilor contemporani care reflecteaza asupra destinului romanesc. Efectul relecturii romanelor, nuvelelor, scrierilor sale in general, este cel mai eficient antidot impotriva mitului „desertului cultural" de care a fost suspectat spatiul romanesc in cea de a doua jumatate a secolului XX.

"Adevarate sunt sentimentele. Fictiuni sunt imprejurarile. [...] In fond, abjectia sau sublimul nu sunt suficiente prin ele insele ca sa puna in miscare imaginatia si inspiratia unui scriitor. Scriind, totdeauna am admirat ceva, o creatie preexistenta, care mi-a fermecat nu numai copilaria, ci si maturitatea: eroul preferat, Moromete, care a existat in realitate, a fost tatal meu. Acest sentiment a ramas stabil si profund pentru toata viata, si de aceea cruzimea, cat si josnicia, omorurile si spanzurarile des intalnite la Rebreanu si la Sadoveanu, si existente, de altfel, in viata taranilor, nu si-au mai gasit loc in universul meu scaldat in lumina admiratiei. In realitate, in amintire, imi zac fapte de violenta fara masura si chipuri intunecoase, infernale, dar pana acum nu le-am gasit un sens. Poate ca nici nu-l au?" - Marin Preda

Moromeții - volumul 1 - despre roman

CUPRINS vol.1:

Romanul unei enigme • Fisa biobibliografica • Referinte critice • Partea intai • Partea a doua • Partea a treia

Acţiunea romanului se desfășoara cu trei ani înainte de începerea celui de-al doilea război mondial într-un sat din câmpia Dunării, Siliştea-Gumeşti, într-o perioadă în care „viaţa ţăranilor se scurgea aici fără conflicte mari.”

Romanul începe cu întoarcerea de la câmp a lui Ilie Moromete împreună cu familia sa. Familia Moromeţilor este numeroasă, alcatuită din copii proveniţi şi din alte căsătorii: Ilie Moromete – tatăl, cu zece ani mai mare decât soţia sa Catrina. Tatăl venise în această a doua căsătorie cu trei băieţi: Paraschiv, Nilă şi Achim, cărora li se adăugaseră două fete: Tita şi Ilinca, şi încă un băiat, Niculae, mezinul de doisprezece ani.

Moromeții - volumul 2 - câteva detalii

CUPRINS vol.2:

Partea intai • Partea a doua • Partea a treia • Partea a patra • Partea a cincea

Al doilea volum din romanul „Moromeții” a apărut dupa 12 ani faţă de primul, în anul 1967, reluând personajele principale, adăugându-le altele noi și urmărindu-le evoluţia destinului.

Vechea imagine a lui Ilie Moromete este distrusă, fiind înlocuită de o alta, lipsită de glorie. Autoritatea lui în sat se diminuează, iar unitatea familiei nu se reface, se derulează o istorie tulbure.