32,95 lei Anchee Min
29 Apr 2016

Cel slab așteaptă o șansă, pe când cel puternic creeză șansa.

Perla Chinei - Anchee Min

32,95 RON Vezi in magazin
Detalii produs:

Cel slab așteaptă o șansă, pe când cel puternic creeză șansa.

Conceput ca o biografie ficțională a scriitoarei americane Pearl Buck, romanul Perla Chinei cucerește prin ineditul perspectivei, lirismul imaginilor și intensitatea cu care descrie realitățile dure ale unei Chine în tranziție. Bazându‑și întregul roman pe prietenia fictivă dintre Pearl Buck și Salcia Yee, Anchee Min relatează evenimentele importante din viața scriitoarei din perspectiva acesteia din urmă. Ea zugrăvește cu naturalețe copilăria micuței Pearl în orășelul Chin‑kiang, ca fiică a unor misionari prezbiterieni, perioada studiilor din Shanghai și Statele Unite, eșecul căsătoriei cu Lossing Buck și tragedia bolii incurabile a unicei sale fiice.

Un loc special îl au în roman refugiul în literatură, povestea de dragoste cu renumitul poet chinez Hsu Chih‑mo și durerosul exil impus de autoritățile comuniste, ce o silește să rămână până la moarte departe de China, locul care pentru ea înseamnă acasă.

Potrivit propriei declarații, Anchee Min a fost obligată să o «demșste» pe Pearl S. Buck, în plină Revoluție Culturală, drept «imperialistă» și «plină de ură la adresa marii națiuni chineze». Prozatoarei americane, prima femeie din SUA care a primit Premiul Nobel, i se refuză intrarea în China, iar romanele ei sunt interzise în școli. Abia în 1996, după ce reușește să ajungă în America și învață singură englezește, Anchee Min citește pentru prima dată un roman al lui Pearl S. Buck: "Am plâns în hohote".